23 September 2010

10 LoFi - samlingsutställning


Den drömlika och poetisk atmosfär som kan skapas med hjälp av en lågteknologisk kamera är resultatet av ett speciellt förhållningssätt till omgivningen.

Man behöver aldrig oroa sig för att en bild ska bli dålig – ljus som kommer in på fel ställe eller bilder som blir suddiga är små olyckor som LoFi-fotografen inte bara accepterar utan till och med uppskattar som en del av det konstnärliga skapandet.
The dreamlike and poetic atmosphere that can be created by means of a low tech camera is the result of a particular attitude towards the world around us.

You never have to think about the possibility of an image being sub-standard -light sneaking in at the wrong places or blurry images are little accidents which the LoFi photographer not only accepts but even appreciates, as part of artistic expression.

Tio fotografer, som lärt känna varandra via gruppen Toycamera på fotosidan.se, bestämde sig i början av 2009 att samla ihop till en utställning. Efter ett och ett halvt års förberedelser har reslutatet blivit 10LoFi, ett manifest för den lågteknologiska fotografin.


Britt Aximon, Jan Bernhardtz, Daniel Björkert, Kristoffer Bratt, Madelene Johansson, Johan Kauppinen, Lena Källberg, Ulla Larsson, Christer Törnkvist och Li Östlund har det gemensamt att de använder sig av verkligt enkla kameror, hålkameror eller plastkameror, sådana som brukar definieras som leksaker, toy cameras. Men man kan inte riktigt kalla dem leksaker, för de är gjorda för att fotografera med. De är framställda med den största brist på respekt för teknologi, ofta tillverkade i plast, från objektiv till bakstycke. Som bildskaparverktyg kan de däremot vara väldigt kraftfulla, med sitt alldeles egna synsätt och sina individuella skavanker.

10LoFi-manifestet har också blivit en bok, som kommer att finnas till försäljning i begränsad upplaga i samband med utställningen.

Vernissage 2 oktober 11-16

Öppettider:
tis-fre 10-18
lördag 11-15
sön-mån stängt
http://10lofi.se/Webbplats/10lofi.html